Waarom Windows 8 een kans heeft op de tablet markt

Volgens Tim Cook, de opvolger van Steve Jobs bij Apple, leven we in een 'post-pc' wereld. Bij de presentatie van de iPad 3, de nieuwste Apple-gadget, zei Cook dat 'de pc niet langer het centrum is van de digitale wereld'. En het moet gezegd, de verkoopcijfers van de iPad zijn fenomenaal. Apple verkoopt meer iPads dan marktleider HP pc's. Ray Ozzie, ooit Bill Gates' opvolger als chef technologisch visionair bij Microsoft, is het met Cook eens. Er is geen twijfel mogelijk dat we in een post-pc wereld leven, zei hij. Maar hij voegde er een belangrijke nuance aan toe: dit betekent slechts dat de scenario's waarvoor we de pc gebruikten, langzamerhand veranderen.

Volgens mij heeft Ozzie gelijk. Ook uit de cijfers blijkt niet dat de pc zijn beste tijd gehad heeft. Volgens marktonderzoeker Gartner zullen er dit jaar 4,4 procent meer pc's worden verkocht dan vorig jaar. Uiteindelijk gaat het met de pc en de tablet als met de ouders die een dochter uithuwelijken: je raakt geen dochter kwijt, maar krijgt er een zoon bij.

Natuurlijk zie je een verschuiving optreden in het gebruik. Er wordt vaak gezegd dat je tablets vooral gebruikt voor consumptie van diensten: je gebruikt het apparaat om spelletjes op te spelen, muziek naar te luisteren, websites op te bezoeken, of video's te kijken. Apple probeert uit alle macht zijn iPads zo te positioneren dat ze ook kunnen worden gebruikt voor de productie van deze diensten: om websites op te bouwen, video's te monteren, en games te programmeren.

Ik denk eigenlijk dat die pogingen tot mislukken gedoemd zijn. Wie lange tijd zakelijk naar een scherm moet staren en ingewikkelde bewerkingen moet uitvoeren, waarbij tien of meer applicaties tegelijk open staan, informatie van het ene naar het andere scherm wordt gesleept, in de tussentijd ook zijn mail moet bijwerken of een presentatie moet voorbereiden: als deze ongelukkige dit alles op een scherm van minder dan 10 inch moet doen, wordt hij stapelgek. Natuurlijk bestaat er inmiddels prachtige software om foto's te bewerken op je tablet. En natuurlijk kun je met die mooie swype-technologie van Samsung snel teksten fabriceren. Maar het blijft een noodoplossing.

Het versturen van een kort mailtje met mijn tablet lukt me prima. Maar een tekst van enige lengte en substantie schrijf ik liever op mijn grote beeldscherm.

Wat ik wel zie gebeuren, op enige termijn: dat de tablet uiteindelijk wel het digitale rekencentrum wordt van mijn kantooromgeving. Maar dat betekent simpelweg dat het ding genoeg interfaces krijgt om er een 22 inch monitor, een ergonomisch toetsenbord en een muis aan te koppelen. En dat de software die erop draait gemakkelijk en snel moet kunnen switchen: van iOS 4 naar OS-X, of van Android Gingerbread naar Windows. En dat zie ik met de huidige generatie apparaten toch niet snel gebeuren. Op die markt heeft hooguit Windows 8 een kans – want dat wordt gemaakt om op zowel tablets als desktops te kunnen draaien. 

 

5 Comments

 1. Mogelijk kan Microsoft op termijn met veel moeite een bescheiden markaandeel veroveren in de tabletmarkt, maar dat is niet af te leiden uit bovenstaande beschouwing, die bol staat van Redmond-gespin en onnauwkeurigeheden. Valt me tegen van een universitair docent, en doet me denken aan de reactie van Steve Ballmer op de eerste iPhone http://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U
   
   
   
   

  1. Tja, over alle flaters van MS in de tablet- en mobiele markt hoeven we het inderdaad niet te hebben. Helemaal mee eens. Maar in plaats van in algemeenheden te spreken over 'Redmond-gespin en onnauwkeurigheden' zie ik liever dat je vertelt over wat er niet klopt aan deze post?

 2. Ha GJ
  ik ben idd ook wel benieuwd waarom je denkt dat Windows8 een goede kans maakt. Ik zie nu vooral een bespiegeling over pc vs tablet …… Ik ben benieuwd!!
   

 3. Het argument dat tablets ( en in het bijzonder iPads) voornamelijk worden gebruikt voor de consumptie van diensten is dubieus. Of valt Facebook en Twitter bij jou alleen onder consumptie? Dat zou op z'n minst onnauwkeurig zijn.
  Ook zie ik steeds vaker mensen hele dagen werken op iPads met een draadloos toetsenbordje. Dat ziet er zeker niet uit als een noodoplossing.
  Apps als iMovie en iPhoto zijn geen vervanging voor professionele editors of fotografen maar ze zijn ideaal voor veel 'productie' en het zijn ook geen noodoplossingen.
  Dan is er de aloude Microsoft-spin dat de (klassieke) Windows-omgeving het meest geschikt is voor 'zakelijke' toepassingen. Of deze spin gaat werken bij Windows 8 is zeer de vraag.
  Al met al kan ik uit jouw stukje niet afleiden waarom Windows 8 een kans zou hebben op de tabletmarkt.

 4. @Eddy De conclusie dat Microsoft toch enige kans maakt op de tablet markt, wordt ingegeven door het feit dat MS dominant is op de markt voor kantoorsoftware. Als ze erin slagen om goede tablets geproduceerd te krijgen waarop Windows 8 draait, dan is het voor hun heel gemakkelijk om daadwerkelijk volledig compatibele software voor desktop and tablet te maken. 

  @Mark, ik heb niet bedoeld te zeggen (en volgens mij ook niet gezegd) dat Windows het meest geschikt is voor zakelijke toepassingen. Maar wel dat ze vanwege hun dominantie een goede uitgangspositie hebben waar het gaat om  de ontwikkeling van compatibele software. Op de markt voor desktop (die voorlopig nog wel blijft bestaan) spelen Apple en Linux (Android) nu eenmaal een veel kleinere rol. En natuurlijk, je kúnt produceren op een iPad – maar voor professionele productie (of je nou tekstschrijver bent of rekenaar, programmeur of designer) is een tablet niet het meest geschikte apparaat.

Comments are closed.