Open data verdient betere ontsluiting

Kreeg een mailtje van oud-collega Mateo Mol. Hij vroeg of ik op zijn site wilde stemmen bij een wedstrijd die de overheid organiseert voor applicaties die zijn gebouwd op basis van 'open data'. Mateo en een andere oud-collega hebben gewerkt aan 10000scholen.nl, een website waar ouders informatie kunnen opvragen over lagere en middelbare scholen in hun omgeving. Je kunt er zien wat de verhouding autochtoon/allochtoon is, hoe de school het doet bij de eindexamens, wat het oordeel is van de inspectie, en of er meer mannen dan vrouwen bij het onderwijzend personeel zitten. De informatie waar de site zich op baseert komt uit databases die de overheid de laatste jaren heeft opengesteld.

Als elke overheid dit voorbeeld volgt, zegt Neelie Kroes van de Europese Commissie, kan dat de economie in de EU een jaarlijkse stimulans ter waarde van 40 miljard bezorgen. Die claim wordt niet onderbouwd, maar dat het Kroes menens is mag wel blijken uit haar aankondiging dat ze tot 2013 100 miljoen ter beschikking stelt om data-gedreven technologieën verder te ontwikkelen.

Volgens de definitie is open data:

  • verzameld voor de uitoefening van een publieke taak
  • en betaald met publiek geld
  • openbaar op grond van de wet Openbaarheid Bestuur

Het is bovendien handig dat de data kan worden uitgelezen met behulp van een computer en dus voldoet aan een paar standaarden, zoals XML, SOAP of KML (als het gaat om geografische data). De overheid heeft een site ter beschikking waar ontwikkelaars open data vandaan kunnen halen, en waar al een aantal initiatieven worden gepresenteerd. Zal best een forse lijst zijn inmiddels, maar het probleem is wel dat-ie nauwelijks doorzoekbaar is en ook anderszins weinig overzichtelijk.

Enfin. Terwijl we wachten op een betere ontsluiting van de open datasets, kunnen ontwikkelaars en goudzoekers hier  alvast inspiratie opdoen. En vergeet niet te stemmen op Mateo's site natuurlijk.