Persgroep verandert internetbeleid (opnieuw)

Ben er nog niet helemaal van overtuigd dat het ‘nieuwe’ internetbeleid van de Persgroep-kranten helemaal consistent is. Heb vernomen dat  de internetredacties van de Amsterdamse kranten weer terug verhuizen naar Amsterdam, en dat de integratie van de vier Nederlandse kranten (AD, Volkskrant, Trouw en Parool) voor een deel weer ongedaan wordt gemaakt. Het AD wordt apart gezet, en er komt een Amsterdamse ‘kwaliteitspoot’.

Het is nog niet eens een jaar geleden dat het nieuwe beleid werd opgetuigd. De vier afzonderlijke internetredacties werden in Rotterdam bij elkaar gezet onder één hoofdredacteur, Bart Franssen. Die moest erop toezien dat de te produceren stukkies niet dubbel werden getikt: een keer voor het AD, en nog een keer voor Trouw. Het hele idee was om op die manier ruimte te maken zodat elke krant zich kon focussen op zijn kracht. Voor de Volkskrant was dat onder andere kunst, politiek en opinie. Die veranderingen lijken nu voor een deel te worden terug gedraaid. Mogelijk is dat ook een van de redenen van het vertrek van Franssen, die een paar maanden geleden meldde dat-ie terugging naar België.

In de focus van de Volkskrant op kunst, opinie en politiek verandert niets, mailde Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, mij vandaag. Volgens hem is nog niet helemaal duidelijk wat er precies gaat gebeuren. Wel wordt aangestuurd op een ‘quality’ poot, in zijn woorden. ‘De kern van de nieuwe opzet blijft overeind, nl. een nieuwsstroom voor vier titels en een vk webredactie die zich geheel wijdt aan speerpunten als politiek, opinie en cultuur’.

Heb ook nog wat mailcontact gehad met wat oude collega’s. Die reppen vooral van verwarring en onduidelijkheid. Volgens een van hen komt er een nieuwe speciale afdeling voor alle digitale activiteiten: Persgroep Digital. Wordt gevestigd te Amsterdam, met een nieuwe manager. Startdatum zou ergens in april van 2012 zijn. Als dat doorgaat heeft het Rotterdamse avontuur van mijn Amsterdamse oud-collega’s nog geen jaar geduurd.

Verder is ook voorzien dat er meer met de Belgische zustersites van bijvoorbeeld De Morgen wordt samengewerkt. Ben benieuwd wat dát dan precies inhoudt; je kunt je toch niet goed redactionele uitwisseling van stukken voorstellen, gegeven de verschillen in taalgebruik en journalistieke mores  in België en Nederland.