Van Twitter naar weblog

Als ik tijd heb, begin ik mijn werkdag met de publicatie, op Twitter, van een aantal interessante links naar artikelen die ik elders vind over journalistiek, sociale media, crowdsourcing, interessante IT-nieuwtjes – enfin, het hele eclectische cornucopeia (wow! – is dit wel Nederlands? – het betekent in ieder geval hoorn des overvloeds) van mijn interessegebieden. Vind het eigenlijk jammer dat die linkjes vervolgens verloren gaan in de snelle Twitter-tijdlijn. Misschien geen gek idee om ook mijn blog daarvoor te gebruiken.

Belangrijke bron van al die links is mijn RSS-reader (ik gebruik FeedDemon); RSS dood? Geen sprake van! Integendeel, wat mij betreft.

Hoe dan ook, de afgelopen dagen veel gelezen over crowdsourcing – Zo kwam ik via Springwise op het bestaan van een app waarbij de gebruiker individuele gevallen van corruptie kan melden; alle meldingen worden vervolgens netjes bij elkaar gezet in een kaart. Springwise is sowieso een dagelijkse bron van inspiratie. Het verzamelt de beste ideeën en innovatiefste oplossingen voor commerciële en maatschappelijke problemen. Zo kwam ik via die site ook op Geniuscrowds, een plek waar bezoekers hun ideeën kunnen spuien; de beste ideeën worden vervolgens ook in productie genomen en verkocht, waarbij site en bedenker de opbrengst delen.

Wired, het beroemde magazine met een fantastische website, bezoek ik ook zeer regelmatig; het publiceerde gisteren over een onderzoek dat nuanceringen plaatst bij de veronderstelde wijsheid van de massa. De massa blijkt helemaal zo wijs niet te zijn als mensen op de hoogte zijn van elkaar meningen en inschattingen. Anders gezegd, het is belangrijk dat de individuen in de massa niet op de hoogte zijn van wat de rest wil, doet en denkt; sociale druk gaat anders een te grote rol spelen. Wired meldde me ook dat voor het eerst in de geschiedenis het grootste deel van de content die over internet wordt verspreid inmiddels wordt betaald. Dat is dankzij Netflix, het pay-as-you-go voor streaming video (alleen toegankelijk voor mensen in de VS). Goed nieuws lijkt me dat, vooral voor de uitgevers en andere partijen die zoveel te klagen hebben over alle piraterij die op het internet plaatsvindt.

Over uitgevers gesproken, ik ben geen groot fan van de betaalmuren die verschillende kranten om hun sites heen bouwen. Nieuws is een bulkproduct geworden dat zo massaal over het internet wordt verspreid, dat te weinig mensen bereid zijn om ervoor te gaan betalen. Maar er is nieuw onderzoek waaruit blijkt dat met name kleinere kranten wel degelijk baat kunnen hebben bij het opzetten van een hek.

Tot zover.

One Comment

  1. Ik heb even naar die corruptiesite gekeken. Dat wordt 3x niks want ze laten rijp en groen door elkaar staan. Bovendien is de vraag hoe “anoniem” dit is (en kan, zonder tussenkomst van een moderator o.i.d.) echte meldingen zullen vermoedelijk makkelijk door de autoriteiten en/of “daders” te achterhalen zijn.

Comments are closed.