VKBlog stopt ermee

De mail van Philippe Remarque

De mail van Philippe Remarque waarin hij de opheffing van het vkblog aankondigt

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, heeft de stekker uit het Volkskrantblog getrokken. Jammer, maar begrijpelijk, en ook nauwelijks onverwacht. Het zat eraan te komen. Philippe schrijft: “De reden hiervoor is dat wij het blog helaas niet meer de aandacht en technische ondersteuning kunnen bieden, die het vereist.”

Ik vind dat de bloggers recht hebben op meer uitleg dan de Volkskrant hier geeft. Want aandacht en technische ondersteuning zijn keuzes – en kennelijk kiest de Volkskrant voor een andere koers. Daarom rijst de vraag: wat is er veranderd? Waarom wilde de VK vroeger wel die aandacht en technische ondersteuning geven, en nu niet meer? Ik heb wel zo mijn vermoedens, maar het zou netjes zijn als Remarque iets meer zou uitweiden over de keus om te stoppen met VKBlog.

Ik was in 2005, samen met mijn collega’s van de toenmalige internetredactie aan wie ik leiding mocht geven, initiatiefnemer van het VKBlog. We hadden prachtige intenties en bedoelingen: burgerjournalistiek faciliteren, de interactie tussen redactie en lezers verbeteren, nieuw journalistiek talent opsporen, wellicht zelfs primeurs uit het VKBlog genereren en in de krant kunnen zetten. Het oorspronkelijke stuk waarin we onze plannen uiteenzetten, staat helaas niet meer online, maar hier vind je mijn eerste bericht dat wellicht ook nog een beetje duidelijkheid verschaft.

Al heel snel werd duidelijk dat die idealen veel te hoog gegrepen waren. Zeker, er kwamen prachtige dingen langs op het VKBlog, maar zelfs het mooiste voldeed zelden of nooit aan de journalistieke criteria die we bij de Volkskrant plachten – en plegen, naar ik aanneem – te hanteren. Omdat er naast het vele moois ook, onvermijdelijk, de nodige bagger op het blog belandde, werd de verhouding tussen veel collega-redacteuren en VK-bloggers al snel wat moeizaam. Bijna van begin af aan moesten wij van de internetredactie, en later van de Online Uitgeverij, opboksen tegen wantrouwen en onwil om mee te denken over dit experiment – het is alleen dankzij de jarenlange steun geweest van de hoofdredactie dat we überhaupt nog tijd konden vrijmaken om het VKBlog te onderhouden en te modereren. Al werd dat steeds minder, en moesten we steeds vaker in onze vrije tijd eraan doorwerken.

Ik wist sinds een maand of wat van het voornemen om te stoppen. Sindsdien heb ik nagedacht of ik nog een rol zou kunnen vervullen. Dat vind ik een lastige afweging, waar ik nog niet helemaal uit ben. Ik voel loyaliteit naar de bloggers toe, maar aan de andere kant: ik ben echt weg bij de krant en druk bezig met het opbouwen van een nieuw bestaan als kleine zelfstandige. Mij nu weer intensief gaan bezighouden met het blog, voelt als een teruggang in de tijd, en daarvan ben ik niet zo’n liefhebber. Maar goed, ik ben er duidelijk nog niet helemaal uit….

Ik heb eigenlijk twee grote zorgen:

 • Hoe gaat de Volkskrant het gat vullen dat het opheffen van het VKBlog achterlaat? Hoewel het ideaal van de burgerjournalistiek al lang geleden verloren is gegaan, blijft voor mij wel als een paal boven water staan dat de moderne journalistiek niet zonder user generated content kan. Journalistiek kan het zich niet permitteren nog langer eenrichtingsverkeer te zijn. Lezers, luisteraars en kijkers zijn lang niet alleen meer lezers, luisteraars en kijkers; ze maken en publiceren zelf ook content. VK moet zich daarbij blijven aansluiten.
 • De Volkskrant dient ook een faciliteit te bieden voor het fatsoenlijk archiveren dan wel overzetten van het kwart miljoen berichten dat in de afgelopen vijf jaar is geplaatst. Mét reacties, afbeeldingen en de hele rimram erbij. Een nette afsluiting is de krant verplicht aan zijn stand en aan de bloggers. Remarque geeft in zijn mail aan dat hij ‘mogelijkheden onderzoekt om blogs te kunnen bewaren’. Laten we hopen dat dat onderzoek tot een positief resultaat leidt.

Dit is niet het moment om een uitgebreide analyse te maken van de teloorgang van het VKBlog, of een complete geschiedenis te schrijven. Dat komt misschien later nog wel. Maar deze initiële gedachten moest ik even kwijt.

49 Comments

 1. Dank voor deze eerste reactie. Goed stuk.
  De zorgen deel ik. De aanbevelingen ook.
  Ter overweging aan jou:
  Met je enorme kennis en achtergrond bij het VKblog zou je zelfstandig ondernemerschap goed te combineren zijn met het aandragen (en implementeren) van kansen voor continuïteit.
  Er was wel wat unieks gebouwd. Misschien (uiteindelijk) niet passend bij de VK, maar wel binnen blogland een unieke community.
  Ik ga hersenen ook een pijnigen.
  Elk probleem kan ook een kans zijn..

  P.S. ook een eerste reactie van mij. De stemming is een van uiterste verwarring op dit moment..
  http://www.vkblog.nl/bericht/250010
  (mijn ‘gesprek’ met jou 🙂

 2. Ha Geert Jan, fijn om jouw reactie hier te lezen, ik was hier zeer benieuwd naar. Het VKblog is een uniek podium, dat voor diverse bloggers een goede start is geweest. Maar ik heb ook wel begrip, dat de doelstellingen van krant en blogger van elkaar afweken. Het is de teloorgang van jouw geesteskindje, althans bij het VKblog. Ik sluit me verder aan bij de reactie van Aad.

  Hartelijke groet en bedankt voor alles,
  Thera

 3. Met pijn in mijn hart las ik het bericht.
  Net als jij en vele andere bloggers deel ik de zorgen over de archivering, zoveel jaar bloggen…

  Het idee van Aad vind ik zo gek nog niet.
  Meestal moet er eerst een community gezocht worden voor een platform.
  De community is er al, nu het platform nog…

  Dank voor deze bijdrage, het toont me ook hoe betrokken je er nog steeds bij bent. Dat geeft een goed gevoel.

 4. Dag Geert-Jan,

  Door het Volkskrantblog (en door jou) heb ik de mogelijkheid gekregen te laten zien dat ik kan schrijven. Die bagger, die bagger. Is het blog door de reaguurders om zeep geholpen? Teleurstellend. Er zijn namelijk prachtige bijdragen geschreven, pareltjes. Je moet ze alleen wel op willen duiken. En je moet ervoor zorgen dat er een arena is voor reaguurders. En de eindredactie moet ophouden te focussen op die reaguurders. Alles wat aandacht krijgt groeit. Ik ga voor de parels, niet voor de zwijnen. Het gaat ons goed,

  Daan

  1. Dag Daan

   je geeft het vkblog te veel eer, denk ik. Je bent zelf gaan schrijven, en als het vkblog er niet was geweest, had je wel een ander platform gevonden…

   GJ

 5. Ha Geert-Jan, fijn deze bijdrage. En ik hoop dat er een goede manier wordt gevonden om de blogs veilig te stellen. Al jaren ben ik aan het nadenken over een eigen website en deze beslissing van de Volkskrant maakt een beslissing noodzakelijk. Ik ga het gewoon doen. Ben toch al een tijdje niet meer zo interactief en sta losser van de gemeenschap dan in het begin. Dankzij jou heb ik me zeer intensief met het vkblog bezig gehouden, een jaar freelancen, waar ik heel veel van geleerd heb. En nu is het tijd om op eigen benen te staan. Ik weet niet of dat zonder vkblog ooit in me was opgekomen 😉 We houden contact!! Groet, Diana / Solvejg

 6. Ik kan mij voorstellen dat je er op een bepaald moment mee wilt stoppen, maar wat ik nu snap is dat de blogs niet meer toegankelijk is. Zijn nu ook oude blogs niet meer te raadplegen of is het alleen dat je niet meer kan inloggen etc?

  Als het helemaal niet meer bereikbaar zou zijn dan zou ik dat toch wel heel erg vinden want naar mijn site wordt heel veel verwezen vanuit allerlei sites. De reden is is dat ik de enige ben in de media die serieuze cijfers levert over, oa migratie, van allochtonen.

  Het zal toch niet waar zijn.

 7. Dank u wel voor deze achtergrond informatie.
  Al hoorden we liever wat meer van meneer Remarque. Uiteindelijk is hij degene die het besluit heeft genomen.

  Ik vind het ronduit triest dat zelfs een blogcommunity wordt afgerekend op zijn financiele rendabiliteit.
  Alles draait dus om geld. Zelfs het bloggen.

  Dat er ook andere meerwaarden zijn dan alleen geld, zover is de Volkskrant blijkbaar nog niet.

 8. De redactie zou tenminste back-ups ter beschikking moeten stellen. Bijvoorbeeld voor elke blogger zijn eigen blog + plaatje. Of een back-up van de volledige database (zonder bloggersgegevens), voor het overzetten naar een nieuwe plek.

  En hopelijk bestaat de fascistische moderator niet meer op de nieuwe locatie.

 9. Dank voor deze bijdrage, fijn om te lezen dat je ons bloggers een warm hart toedraagt, ook al ben je nu weg bij VK. Het was wel even slikken, wat zeg ik, het is slikken dat het vkblog ophoudt te bestaan. Het blog heeft door het interactieve karakter een cruciale rol gespeeld bij het leren mijn gedachten te verwoorden en uiteindelijk van deze hobby mijn werk te maken. Tel uit de winst. Ik vraag me af of me dat gelukt was zonder dit platform. Ik ga me beraden op een alternatieve locatie, al zal dit nooit worden wat het was. Dank voor jouw inspanningen die je destijds geleverd hebt en dat bereid bent de afwikkeling kritisch te volgen.

  Groet, Sandra

 10. Hoi Geert-Jan,

  Dank je voor deze bijdrage en jouw inspanningen in het verleden voor het VKblog.

  Nu maar vooruitkijken of er een alternatief te bedenken valt…

  Groet,
  Willem

 11. @Allen: jullie zijn me geen dank verschuldigd. Als je ergens in gelooft, dan doe je het werk bijna moeiteloos…

 12. Hallo Geert-Jan,
  Toen je nog bij de VK ‘regeerde’, liet ik zelden iets van me horen, als was het alleen maar omdat er al zo veel mensen waren met een duidelijke mening…

  Fijn dat je nog steeds met ons meedenkt.
  Voor mij is het einde van het VK-blog een stimulans om eindelijk de knoop door te hakken en mijn eigen blog/website te beginnen. Het warme, veilige nestje blijkt toch minder zeker dan het leek…

 13. Geert Jan,

  Gezien het ongelofelijk aantal bloggers en reageerders. Valt er dan niet over na te denken om dit als zelfstandige commercieel te maken. Eventueel met een link met de VK en of meerdere andere kranten.

 14. Ik vond Volkskrantblog altijd al Het E I N D E ..
  En ik heb hier met Plezier jaren mijn Geest gescherpt en De Discutantes gemaakt!!
  Maar het was onvermijdelijk dat dit ging gebeuren !!
  Het Verbaast mij niet..Dank vor Uw Inzet van toen…
  Getekend Joshua Hoogveld

 15. Door het vkblog heb ik pas leren schrijven, dat kan ik terug ziend zonder meer constateren. Dank G.J.

 16. Over een paar dagen zal ik weer alle begrip van de wereld hebben voor het sluiten van het VK blog, maar nu even niet. Ik baal gewoon. Nooit gedacht dat wat ooit begon als een kortdurend van me afschrijven van een pittige periode in mijn leven zou uitgroeien tot een dierbare “hangplek” waar ik interacties zou krijgen met mensen die ik normaal gesproken nooit zou tegenkomen in het dagelijks leven. Waar ik naast regelmatig veel lol ook de nodige schouderkloppen en steuntjes in de rug heb gekregen. Gewoon eeuwig zonde.

 17. Raker.nl: “Internetdiensten door Geert-Jan Bogaerts”
  Welke diensten zou je bedrijf in deze kunnen leveren?

  Vraag vooraf: is het hele platform (want dat maakt het uniek, bloggen kan je overal, het community karakter er van niet)over te zetten naar een andere server en onder ander beheer?

  1. Hallo Aad,

   als er vanuit de bloggersgemeenschap het initiatief komt voor een doorstart onder eigen vlag, dan wil ik de bloggers graag van advies dienen, zowel over de technische als de commerciële als de inhoudelijke aspecten.

 18. dank voor je support hier…. en vooral voor je uitleg hoe het ging…
  hoe het nu gaat is natuurlijk verre van fatsoenlijk tegenover de bloggers, zeker de groep die al vanaf het begin blogt en waarbij ik zelf ook hoor….
  het is vooral zoals @Aad al zegt het unieke van de hele bloggerscommunity dat een doodsvonnis krijgt….

  we hopen toch echt dat de Volkskrant met een alternatief komt, dat zijn ze MINSTENS aan ons verplicht…

  dank en succes met je eigen werk…
  laten we het beste er van hopen…

  jeggroet

 19. Hallo Geert Jan,

  dank voor je goede en heldere verhaal, en je betrokkenheid en support.
  Hopelijk vinden we, met zijn allen, goede alternatieven voor wat nu verloren gaat.

  Hartelijke groet, Bart

 20. Ik wist het. Het laat je niet onberoerd. Het zou fantastisch zijn om met een aantal mensen van het blog
  op de een of andere manier- bijvorkeur met behoud van wat er ligt aan archiefmateriaal- eeen soort vkblog onder andere paraplu te kunnen voort zetten. Wellicht kun je helpen. Je denkt er kennelijk al over na! Neem wellicht nog nader contact op.

  Vriendelijke bloggersgroet

 21. Dag Geert-Jan,

  Wat je schrijft, onverwacht is het niet. Al zeker niet wanneer je het idd combineert met de aandacht die het (nog) kreeg. Dat zijn keuzes…

  Wel staat er een platform (nog), wat vrij uniek is. Niet volmaakt, maar met een mix van vele zaken.

  Ik zou ook graag nog de afwegingen willen horen, als die al komen, maar ik denk dat het iets is met ‘rendement’, ‘klantbinding’ en ’toegevoegde waarde’.

  Maar ook dan geldt nog steeds: aandacht, investeren. Niet bij voorbaat…. Ik zag een halfslachtige poging.

  Op zich is het platform denk ik levensvatbaar, en ook ‘marketeerbaar’ gezien de unieke opzet, gebruikers en toekomstige gebruikers.

  Het heeft zich immers ontwikkelt als een soort tussenplatform tussen een sociaal netwerk en een krant. Niet verwacht, toch gekomen. Maar geheel niet vergelijkbaar met een Ekudo oid.

  Slaap er nog een nachtje over, je hoeft niet helemaal terug….. 😉

  Gr.
  P.

 22. Het merkwaardigste vind ik nog dat het ineens zo snel moet, zes weekjes, kort emailtje, bekijk het maar allemaal en ga vooral door met schrijven. Had naar mijn smaak wel iets stijlvoller en met een ietsje meer inlevingsvermogen gemogen.

 23. Lul niet. Het is terecht dat je geprezen wordt. Je hebt een concept bedacht waar de vk zich geen raad mee weet. Ik weet niet of de vk (juridisch) eigenaar is van dat concept, maar zelfs dan zou ik er mee aan de haal gaan (want het is waarschijnlijk nooit vastgelegd).

  Je hebt het ideale familieblog ontwikkeld. De Volkskrant ziet niet in wat de potentie is. Dikke bult, misgeboorte.

  Had niet gehoeven.

  Ik wens je het beste. De formule is geniaal en tegelijkertijd gevaarlijk (overal adders), maar gevaren kunnen overwonnen worden en tegen adders bestaan medicijnen.

  Mouw en passen. Aap.

  Glut.

 24. Niet zo bescheiden Geert-Jan. Jij stond aan de basis van een uniek concept dat nu om zeep geholpen wordt. Er zijn waarachtig wel grotere rampen. Maar jammer blijft het. Dank voor je inzet ooit.

 25. Dank voor je goede antwoord!
  Dank ook voor alles wat je voor het Vkblog hebt betekend. Vraag me af of je nu niet het gevoel hebt dat alles voor niets is geweest, zeker als ze alle blogs dus gaan verwijderen en verder niets laten staan. De bloggers kunnen elders (wie dat wil) verder gaan, als er maar een handig tooltje komt dat je de blogberichten makkelijk kan overplaatsen (ben zelf van plan om dat met een aantal artikelen te doen, niet van alle door mij geplaatste berichten). Ik geloof dat er daar al mensen over aan het denken zijn. Maar ik hoop ook dat er een ander blogpodium/platform komt (zodat bloggers niet ergens solo verder moeten gaan). Ik was zelf geen echte parel maar heb in ieder geval wel veel geleerd en leer nog veel door o.a. het schrijven (en deels ook fotografie), en dat komt me nu ook wel van pas elders.

 26. Ik val in herhaling, maar ook ik ben aangenaam verrast over jouw betrokkenheid (ook nu nog) bij het blog!

 27. Hoi Geert-Jan,

  En eindelijk is het dan zo ver. Ik blijf pleiten voor een doorstart onder eigen vlag. Een unieke digitale gemeenschap is teloor gegaan. Maar wie weet in de toekomst…

  Hartelijke groetjes, M.

 28. Mijn enige zorg is ook : Archivering.
  Ik wil al mijn blogs behouden, maar het is niet te doen vanaf 2007 al mijn pagina’s stuk voor stuk te gaan saven.
  Er moet een optie komen om je gehele blog inclusief archief te saven of te kunnen blijven benaderen.
  Philippe kan niet zomaar jarenlang blogplezier en heel wat werk van ons afnemen.

  En gaat het niet goedschiks…..

  Groet
  Scramble X

 29. Leuk je hier te treffen, Geert-Jan (dankzij de link van Aad). Ik heb genoten van het VKblog en vind het ook jammer dat het stopt, al was ik al wat minder actief.
  De reacties zal ik vooral missen. Ze hebben me enorm gesteund in een moeilijke tijd en in een moeilijk gevecht tegen een verpleeghuis.
  Ik hoop op een doorstart, maar vrees het ergste.

 30. Sinds zeer korte tijd, een maand, ben ik een ex-blogger die ook nog de eigen blog verwijderd heeft. Uiteraard heb ik alles nog wel op eigen harde schijven bewaard, maar de teksten komen niet meer op internet. Mijn reactie staat hier, want op het VK-blog kan ik niet meer inloggen. Ik heb de enquête die Kokopelli publiceerde ook ingevuld. Natuurlijk vond ik dat er af en toe rommel op het VK-blog stond. Met de moderatie werd dit wel redelijk beteugeld en bleef de kwaliteit over.

  Maar de meeste bloggers zijn hartstikke leuke mensen die veel kwaliteit leveren. Ikzelf kies niet meer voor bloggen, maar als ik dat wel zou doen zou het best een aantal euro’s mogen kosten. Voordeel is dan misschien ook dat trollen wat minder happig worden. Ik dat echter “0 euro” ingevuld in de enquête omdat ik geen blogplannen meer heb. Uitgangspunt moet dan wel zijn dat mensen die weinig geld dit ook moeten kunnen betalen. Ik ben namelijk belangrijke blogs over kindermishandeling e.d. tegengekomen. Mensen die er ervaring mee hebben moeten ook gehoord worden als ze krap bij kas zitten.

  Allemaal veel sterkte gewenst, en ik hoop van harte dat het geheel behouden blijft. Het VK-blog gaf een goed beeld van allerlei aspecten van de samenleving en de bijdragen waren vaak uiterst creatief.
  Hartelijke groet en dank aan de bloggers en Geert-Jan, Lisette

 31. Fantastisch wat je gedaan hebt sinds 2005. Thx!
  Je hebt een unieke formule neergezet die behouden moet blijven. Ik kan me niet voorstellen dat de VK daaraan niet zal meewerken.

  Succes tijdens de komende gesprekken!

Comments are closed.