Weg met de muziekindustrie, Brein en Buma-Stemra

Net een nieuwe column gepubliceerd op de opiniesite van de Volkskrant. Laat me daarin nog redelijk mild uit over het artikel van Wouter Keuning in de Volkskrant van vorige week zaterdag (helaas niet online) over de aanpak van de ‘piraterij’ door de muziekindustrie. Wat een slecht verhaal was dat! Zo goed als kritiekloos kwamen daarin de advocaten van Brein en Buma/Stemra aan het woord – en geen woord over de gedachte dat de muziekindustrie vooral zichzelf vertegenwoordigt, en niet de artiesten.

Enfin, hoop met de column nog iets recht te hebben gezet. Helaas geen ruimte in de papieren krant.

Wil ook de gelegenheid aangrijpen om nog een kleine opmerking toe te voegen: als we allemaal een paar centen extra betalen op onze maandelijkse rekening van de internet provider, in ruil waarvoor we vrijelijk kunnen beschikken over artistieke creaties, zou dit een enorme stimulans zijn voor maatschappelijke groei en innovatie. Denk aan alle mashups die er op Youtube staan van bekende videoclips en films, de fan-industrie rondom de Harry Potter boeken en de Star Wars films – het is niet allemaal even hoogstaand, maar mensen zijn aan het creëren, aan het fantaseren, aan het bedenken en aan het maken, in plaats van avond aan avond als een zombie voor de buis te hangen.

Dat is nou eens een maatschappelijke norm en waarde waarover het CDA zich druk zou moeten maken. Maar ik zal wel te veel verlangen….

P.S. Het vrijelijk kopiëren en mixen van dit stuk is toegestaan!