Burgerjournalistiek

Ter voorbereiding van een stuk over burgerjournalistiek, zou ik hier de zeer korte vraag willen stellen: is er een rol voor burgerjournalistiek, of is dit fenomeen altijd zwaar overschat geweest?

Overigens: het is puur toeval dat dit stuk bijna exact vier jaar verschijnt na de start van het VKblog, dat immers mede is gebaseerd op het ideaal van de burgerjournalistiek

7 Comments

  1. Charles Leadbeater heeft een nieuw boek geschreven hierover. Titel ontgaat me even, maar is zeer de moeite waard. Gaat over burgerparticipatie op internet in het algemeen

  2. Op mijn blog schreef ik vorige maand: “Citizen Journalism, in ons land bekend onder de door sommige schuimbekkende bloggers verfoeide naam ‘burgerjournalistiek’, is al jaren in opkomst. Eerst via blogs, tegenwoordig ook steeds meer via Twitter. (…)
    In deze discussie gaat het er natuurlijk niet om of alle blogs en alle tweets journalistiek van aard zijn. Dat zijn ze namelijk niet. Wel dragen deze kanalen serieus bij aan nieuwsgaring en -verspreiding, dus zijn ze zonder meer relevant in het medialandschap. In hoeverre ze de journalistieke agenda bepalen lijkt me lastig exact te meten, maar dat ze invloed hebben lijkt me evident. Al ken ik nog steeds journalisten die burgerjournalistiek afdoen als grote onzin – en bloggers die niet willen vallen onder een definitie die hen associeert met de door hen soms zo verfoeide journalistiek. Beide partijen zouden eens wat scherper over hun eigen grenzen moeten kijken.”

  3. @Jeroen: dank! Vanmiddag ga ik op deze plek en op het vkblog een eerste versie online plaatsen. Een klein experiment in ‘open source’ journalistiek….

  4. Volgens mij wil bijna geen burger journalistiek bedrijven. Wat mensen wel willen is verhalen vertellen over de dingen die ze meemaken, belangrijk of opmerkelijk vinden en waar ze zich over opwinden. Heel erg belangrijk in tekst, beeld en geluid. Maar noem het geen journalistiek, dat doen die burgers zelf ook niet.

  5. Toevallig ging mijn afstudeerproject 4 jaar geleden hier al over. Het ligt er maar net aan wat je onder burgerjournalistiek verstaat. Diverse sites hebben in de loop der jaren bewezen dat zij dankzij haar bezoekers relevante content genereerden, of in ieder geval zwaar geholpen werden door ‘gewone burgers’. Zeker met de opkomst van mobiele telefoons e.d. is de kwaliteit, snelheid en relevantie van deze bijdragen wel gestegen. Verwacht echter niet van de burger een echte objectieve journalistieke houding (voor zover journalistiek objectief kan zijn – daar ging mijn scriptie over).

  6. Daarbij. Ik denk dat een van de redenen waarom Skoepz flopte was dat ze het burgerjournalistiek noemden. Laat mensen over hun passie en betrokkenheid publiceren. Dan zit daar af en toe iets nieuwswaardigs tussen wat voor een groter publiek interessant is. Maar maak nieuws en journalistiek niet het doel.

Comments are closed.