Investeerder zoekt ideeën

Y Combinator zegt van zichzelf een investeerder te zijn die meer is geïnteresseerd in ideeën dan in uitgewerkte businessplannen. Ik ken die club verder niet, maar wat me in ieder geval aan ze bevalt is dat ze deze recessie gebruiken om uit te breiden. Ze willen het komend jaar zestig startups financieren, in plaats van veertig.

The proof of the pudding is in the eating: kom maar op, zeggen ze. Op hun site doen ze een oproep, een request for startup. Journalistiek is er eentje van. Journalisten realiseren zich te weinig dat hun beroepspraktijk zoals die nu bestaat, rechtstreeks voortkomt uit een verdienmodel dat in de 20e eeuw zeer succesvol is geweest.

Maar die tijd is voorbij. “What would a content site look like if you started from how to make money—as print media once did—instead of taking a particular form of journalism as a given and treating how to make money from it as an afterthought?”