Het tweede leven

Sommige internet-sceptici hebben altijd gemeend dat het web niet meer is dan een nieuw escapistisch speeltje is voor de decadente en verwende jeugd van het westen. Die gedachte krijgt nieuwe voeding door de enorme populariteit van de virtuele werelden op internet. Second Life  is daarvan een van de populairste.

Het spel heeft veel overeenkomsten met het echte leven: je kunt er rijk worden of aan lager wal raken, verliefd en gehaat zijn, populair of eenzaam. Ook de grote uitgevers hebben Second Life inmiddels ontdekt, aangetrokken door de massa mensen die dagelijks uren in het rollenspel doorbrengt.

Reuters heeft een eigen correspondent en nieuwsdienst ingezet. Volgens deze correspondent wil Endemol een virtuele Big Brother starten. En om het feest compleet te maken meldt The Guardian dat de Duitse uitgever Springer (van onder andere Bildt Zeitung) nu ook een tabloid starten.

Interessante ontwikkelingen. Misschien moeten we toch maar eens gaan denken over een Tweede Volkskrant.