Begrip zoeken en onrecht aanklagen

De cultuurclash (als het dat is) tussen de islam en het westerse gedachtengoed blijft de gemoederen op het Volkskrantblog bezighouden. Een blogger die zich Motek noemt, publiceert een serie foto’s van een acht-jarig jongetje in Iran. Hij werd gestraft omdat hij op de markt een brood zou hebben gestolen. De foto’s, waarvan de echtheid niet vastgesteld kan worden, tonen hoe het jongetje gedwongen wordt zijn arm onder het wiel van een auto te leggen en hoe de auto er vervolgens overheen rijdt.

Motek, die niet aan de authenticiteit van de foto’s lijkt te twijfelen, schrijft eronder: ‘Terwijl de aanhangers van de Islam al schreeuwend door de straten trekken voor enkele spotprenten, wordt een kind van 8 jaar, betrapt op een markt in Iran voor het stelen van brood, publiekelijk gestraft volgens de wetten van de Islam. Zijn arm zal onder een voertuig worden verbrijzeld om er voor altijd de gevolgen van te dragen en herinnerd te worden aan zijn laffe daden.’

Blogger ‘N=1’ werd vorige week al hier geciteerd in verband met de spotprentenkwestie. Hij riep toen op om ook eens op zoek te gaan naar de gematigde geluiden in de moslimwereld, en leverde er een flink aantal links bij naar engelstalige weblogs van moslims die heel wat genuanceerder denken over de vrijheid van meningsuiting en de aanvallen op de religie. Hij voegde later de daad bij het woord: N=1 startte een zogeheten groepsblog, waaraan inmiddels een achttal mensen uit de Arabische wereld, Europa en Canada meedoen. Het weblog heet ‘Bridging the gap in blogspace’: overbrug de kloof in de blogruimte. Het aantal steunbetuigingen uit deze landen, maar ook de VS, Israël en Frankrijk, is inmiddels al vele malen groter.

Bridging the Gap is ontstaan vanuit een behoefte om uit de eerste hand te vernemen hoe de ‘andere kant’ er werkelijk over denkt. ‘Het internet heeft een ongelooflijke kracht om echte informatie door te geven. Want is er een betere manier om uit te vinden hoe en wat mensen werkelijk denken door ze een virtueel bezoek te brengen?’ Een belangrijke motivatie lijkt te zijn om aan te tonen dat niet elke Nederlander een bekrompen, moslimhatende provinciaal is, en niet elke Syriër een vlagverbrandende, bommenwerpende en vrouwenhatende moslimfanaat. En de schrijvers hebben een soort geloofsbelijdenis opgesteld: Zij (christenen, moslims, atheïsten) ‘verplichten zich om deel te nemen in open en respectvolle conversatie, zodat je alle vragen kunt stellen waarvan je dacht dat je ze nooit zou kunnen stellen aan een Europeaan, een Arabier, een Amerikaan, een Israëli, een Fransman, of aan iemand van welke nationaliteit dan ook, die jou het meest vreemd is.

Blogger ‘Voordaan‘, een van de deelnemers aan Bridging the gap, vraagt zich af wat wij eigenlijk willen zien: ‘alleen maar woedende imams die haat verspreiden? Willen we alleen maar Deense vlaggen zien die de fik in gaan? Willen we alleen maar Geert Wilders zien en andere angry young men die niets anders lijken te willen dan aantonen dat moslims onze vijanden zijn? Vinden we het alleen maar jammer dat net nu de beelden van de Britse soldaten boven water komen, waarop Iraki’s mishandeld worden? Roepen we morgen dat dit propaganda is en niet waar?’

En zij constateert hoe vreemd het is dat wij eisen dat de gematigde moslims zich distantiëren van de acties van hun fanatieke geloofsgenoten, ja, daar zelfs hun excuses voor dienen aan te bieden, terwijl het in geen Nederlander op is gekomen zich te verontschuldigen voor misdaden door hun landgenoten begaan, noch een Amerikaan of een Brit erover denkt zijn excuus aan te bieden voor oorlogsmisdaden in Irak of Afghanistan.

Vraag die bij mij achterblijft na dit alles: zou de kloof tussen de begrip-zoekende N=1 en de onrecht-aanklagende Motek ooit overbrugd worden?

UPDATE: Deze column is ingeleverd voor publicatie in de krant voordat Motek met een nieuwe visie op de gewraakte foto’s kwam.